Bun, tupeul, minciuna, lipsa unui sistem corect de valori, impostura, lipsa parțială ori totală a cinstei (și aș putea continua la nesfârșit) pe care le observăm la politicienii de la putere în perioada aceasta sunt de domeniul evidenței. E aproape un truism să mai afirmi că unii membri ai Guvernului României sunt agramați. Oricine îi este frică de gramatica limbii române, hai să recunoaștem! Avem cel mai rușinos guvern din toată istoria României libere, asta e sigur. Poate doar miniștrii din perioada lui Petru Groza să mai concureze cu ce vedem azi. Sau ai lui Ceaușescu.
Dar… ia stai! Cine i-a adus pe ăștia la putere? Că doar n-au răsărit singuri. Pe de altă parte, cum de mai au susținători?
Aici e simplu. I-am văzut pe cei care au descins în București la marșul de protest sau de mama zmeilor o fi fost ăla organizat de PSD. Pe viu! Da, știu, ai putea spune că ăia au fost plătiți. Și ai avea dreptate.
Dar să revenim. Avem cel mai rușinos guvern din toată istoria României libere, afirmam mai sus. Și ce-i cu asta? Peste doi ani ăștia vor pierde alegerile, vor veni alții, ai putea spune. Și din nou ai avea dreptate. Știi unde-i baiu’, de fapt? În puterea exemplului.
Îmi aduc aminte că unii dintre copiii pe care i-am cunoscut în urmă cu câțiva ani îmi spunea că vor să se facă Gigi Becali când vor fi mari. Atunci m-am înfiorat, îmi imaginam că este cel mai grav lucru. Nici vorbă! De câțiva ani, mass-media promovează atâtea personaje controversate, încât tu, cel care vorbește corect ori cel care deține un sistem corect de valori, conștiință sau respectă legile și regulile ești privit ca un ciudat. Și pentru treaba asta este vinovată aproape toată presa românească și în egală măsura aproape toată clasa politică a ultimilor 28 de ani. Uite-așa!
Bun, și asta e tot? Ce să vezi? Nu e! Mai sunt oamenii. Populația, cum ar veni. Hai să ne uităm puțin și la noi. Aud în fiecare oraș în care merg să predau că ”nu mai e curățenia de altădată”. Așa-i, nu mai e. Doar că mizeria asta nu cade din cer, e provocată tot de oameni. Ăia pe care-i vezi aruncând mucurile de țigări ori gunoaie la întâmplare. Pe de altă parte, ești privit drept boul bălții de fiecare dată când te implici în câte o acțiune de voluntariat în complexul ori blocul în care locuiești. Maxim 5 boi are balta unui bloc!
Favoritul meu este subiectul legat de circulație. Scriu atât de frecvent despre șumahării de pe șosele încât mă sperii și pe mine. De câte ori postez ceva legat de faptul că sunt singurul prost care merge cu viteza legală, care nu are detector de radar ori stație, se declanșează luptele. Prieteni ori necunoscuți îmi sar în cap deopotrivă pe motiv că n-avem autostrăzi și că e imposibil să ajungi în orașul X în timp util dacă nu o mai piști puțin. Apropo de treaba asta, am făcut un test. Am plecat din București în același timp cu un prieten. Fiecare cu mașina lui. Eu am mers cu viteza legală, el cu 80 în localitate, 120 în afara ei, pe E 85, ăla de e cunoscut drept ”drumul morții”. Amândoi am ajuns în Onești, ce-i drept, eu cu 25 de minute mai târziu. Asta a fost marea lui realizare. 25 de minute!
Am mai repetat testul de câteva ori, pe destinații diferite. De fiecare dată ajungeam cu până la 30 de minute mai târziu. Sigur, distanțele parcurse au fost de maxim 350 de km.
În urmă cu vreo 10 zile, mă întorceam din Sinaia, de la un curs. A fost o zi cruntă! Am lucrat câteva planuri de afaceri, am așteptat-o pe soția mea care întârzia cu CFR-ul aproximativ o oră, am făcut în coloană pe DN 1 cam 6 km într-o oră, în condițiile în care eram deja destul de obosit. Am ales să ne petrecem weekend-ul la Onești, cu părinții. După ce am trecut de Brașov, traficul s-a mai potolit. Doar aglomerația, dacă e să fiu mai exact. Șumahării, nu.
Mă apropiam de intrarea în comuna Moacșa din Covasna. În fața mea, o doamnă conducea destul de încet. Semnaliza stânga de mai bine de 80 de m, căutând un loc potrivit pentru a parca pe o pajiște de pe celălalt sens. Era un festival al secuilor, ceva legat de cai, iar pajiștea aceea era plină de mașini. Am așteptat ca șoferița să facă stânga, cu atât mai mult cu cât în 50 de m intram în Moacșa. Doamna a găsit intrarea și a virat. Din spate venea lansat un șumahăr de camion, depășind coloana. Când doamna din fața mea a virat, n-a mai avut nicio șansă. Nici măcar claxonul meu prelungit nu l-a făcut atent pe șumahăr. A intrat în plin în mașinuța femeii și a făcut-o zob. În mașină erau doi adulți și copiii lor, în spate. Soțul șoferiței, cel care stătea în dreapta, a fost cel mai grav lovit. Și-a revenit după 10 minute. Am sunat la 112 și le-am făcut o scurtă descriere de la fața locului. Poliția a ajuns imediat. Era un echipaj care patrula prim Moacșa. Le-am spus că eu am sunat la 112 și că am fost martor la accident. Unul dintre polițiști a început să-i întrebe pe cei implicați ce s-a întâmplat. Cei din micuțul autoturism erau încă în stare de șoc și nu reușeau să lege două cuvinte. Șoferul de pe camion și-a început numărul.
-Mi-a sărit în față, dom’le! Fără semnal! Mi-a sărit în față pur și simplu!
Am simțit că iau foc, jur! Nu numai că imbecilul era să omoare o întreagă familie din vina lui exclusivă, dar voia să arunce toată vina pe cei care oricum sufereau.
Le-am explicat polițiștilor că șoferul camionului minte cu nerușinare, că doamna era în fața mea și că semnaliza de cca 80 de m. Le-am spus și că mincinosul era lansat în depășirea coloanei, mergând cu viteză. Șoferul de pe camion a cam amuțit. Poți vedea câteva poze de la accident aici.
Sincer, eu m-am pus pentru câteva secunde în papucii celor din autoturismul lovit. Practic, în orice moment aș putea fi lovit de un imbecil care se grăbește-n mama lui undeva. Și pentru că (nu-i așa?) nu avem autostrăzi, trebuie să calce accelerația ca să ajungă la destinație. Să ne înțelegem, șoferul camionului era profesionist!
Am așteptat echipa de cercetări la fața locului mai bine de 40 de minute. Fiind destul de obosit, le-am spus polițiștilor că nu mia pot rămâne. Mai aveam ceva de condus până la Onești. Le-am lăsat datele din buletin și numărul de telefon.
Ei, despre ce este vorba aici? Un cretin care a comis o contravenție [cel puțin] caută să scape prin orice mijloace. Pentru că așa se întâmplă și la vârf, nu-i așa? Sigur că îi desconsider pe toți grobienii, pe toți neciopliții, pe toți barbarii din fruntea țării. Da, istoria îi va menționa cu rușine. Ei sunt vinovați și pentru că le arată tuturor nesimțiților că se poate și așa.  Dar asta nu înseamnă că ăștia sunt singurii vinovați. Nicidecum! A fost o perioadă în care neghiobii își știau lungul nasului și nu ridicau capul din țărână. Ei, acum e altfel, acum neghiobii au exemple de urmat, acum au devenit vocali, acum au drepturi! Și te omoară pe șosele pentru că ei trebuie să ajungă repede. Și autostrăzi nu avem!
Da, avem o clasă politică de toată rușinea. Dar uitându-mă în jur, cred că devine din ce în ce mai legitimă.
Și da, voi merge în continuare cu viteza legală rugându-mă să nu mă lovească vreun imbecil care n-are autostrăzi, voi selecta gunoiul, voi avea grijă de mediu, voi fi în continuare boul bălții care sapă grădina din fața blocului și voi vorbi despre astfel de lucruri în continuare la cursurile mele. În câțiva ani vom fi mai mulți decât ceilalți. Am răbdare.
Este tot ce mi-a rămas.