Ceea ce urmează a fost deja publicat pe facebook în urmă cu ceva timp. Am cedat presiunilor unor apropiați și postez și aici. Știu că unii dintre voi l-ați citit deja. Ținând cont de evoluția situației materialul este ușor desuet.

Oneștenii din generația mea iși aduc aminte cu siguranță de câteva personaje pestrițe: Greieru’. Pui-Pui, Budalâ, Titi Nebunu’ și aș putea continua. În perioada predecembristă cântam în fiecare seară cu chitara în curtea școlii 8 unde se aduna o gașcă de invidiat. De cele mai multe ori recitalurile ne erau fragmentate de tot felul de gospodine bine alcătuite care reușeau să arunce pungile de apă sau borcanele la căteva zeci de metri de propriul balcon. Țin să salut aici pe Lili Prisecaru care a incasat un borcan în locul meu (Lili, ești eroina mea)! Sigur că incercări de acest tip nu ne opreau din țipurit.
Nasol era cand secătura aia de Greieru’și-o lua pe cocoașă prin nu’ș ce bar sau prin parc. Venea zevzecu’ și facea tărăboi, le alunga pe fete, căuta scandal, arunca cu pietre, într-un cuvânt, „bocluc”. De regula îl făceam să dispară destul de repede amenințându-l că vine Fane Rechinu’ să-i dea omor! Pour les connaisseurs, Rechinu’i mai tare Greieru’, irefutabil! După un astfel de derapaj se cam spărgea gașca. Si asta de ce? Pentru că ordinaru’ și-o lua de la unii mai tari ca el.

Statul roman, fără a se chinui să se mai ascundă în vreun fel s-a decis în ultima perioadă să ia cât de mult poate de la proprii cetățeni, indiferent că este vorba de oameni bogați sau săraci, oameni de afaceri sau pensionari. Din nefericire, în unele momente lucrurile merg prost. În sensul ca el, statul, dă peste unu’ mai șmecher decăt el și și-o ia pe cocoașă.
Recent, Sorin Ovidiu Vîntu nara despre faptul că este normal ca oamenii de afaceri să încerce să forțeze legea atăt timp cât statul are atâtea organe menite să îl apere. Pe fază, Tolontan îl întreabă dacă nu i se pare inegală lupta dintre oamenii de afaceri puternici și un stat incapabil să se apere. Răspunsul lui SOV? „Întăriți-vă statul”… Genial! Ce face statul? Simplu, face „bocluc” cu cei mai mici, acolo unde ii merge. Și nasol e ca nu știu dacă Fane Rechinu’ are prerogative și aici.

A…încă ceva…Greieru’ facea „bocluc” numai cand era beat!