De la ce m-am luat? Am văzut zilele acestea pe rețelele de socializare un mesaj care s-a viralizat simțitor. Sper că l-ai văzut și tu. ”Dacă un prieten are o afacere, ajută-l cumpărând de la el, nu cerând mereu ceva gratis”. Acesta este mesajul. Sigur, pare un truism la prima vedere. Ce-ar fi să te gândești mai bine?
Eu aș merge și mai departe. Am o prietenă în Onești care are o farmacie. Afacere mică, de familie, departe de a fi un lanț farmaceutic. Știu că nu-i este ușor. Tocmai de aceea, de fiecare dată când sunt în Onești și trebuie să cumpăr medicamente, prefer să fac asta în farmacia ei. Și încerc să-mi conving și părinții, prietenii, cunoscuții să facă asta. De ce? Pentru că este o afacere mică, locală. Avantajele sunt lesne de intuit. Pe lângă faptul că sprijin un antreprenor care are nevoie de suportul comunității, ajut și comunitatea locală, având în vedere faptul că veniturile se impozitează local.
Încerc să fac asta peste tot în România. În fiecare localitate în care ajung, fie profesional, fie ca turist, încerc să cumpăr de la un antreprenor local. Din aceleași considerente. Sigur, cu condiția ca prețurile să fie similare ori sensibil mai mari decât la competiția acerbă a multinaționalelor.
Treaba cu prețurile este principalul blocaj psihologic. Hai să luăm un exemplu, să ne fie mai ușor. Îți propun să alegem un supermarket ori hypermarket versus un magazin local. De cele mai multe ori îți faci cumpărăturile la multinaționale. De ce? Prețul este mai mic. Pentru ca exemplul să fie și mai specific, hai să alegem carnea de pui. Prețul unui kilogram de pui refrigerat începe de la 8-9 lei dacă prindem o ofertă. Altfel, pornește de la 10-11 lei. Ieftin, da? Normal, este vorba despre acei pui care plesnesc de hormoni. Prețul unui kilogram de pui crescut lent, la sol, pleacă de la 17 lei. Scump, nu-i așa? Dar, stai! Nu suntem noi fruntași la aruncat alimente? Hai să încercăm o altă formulă de calcul.
Aș putea continua la nesfârșit. Treaba e destul de simplă. Dacă elimini lăcomia și risipa, vei vedea că-ți poți permite produse de calitate superioară. Vei fi ceva mai sănătos și în același timp, ai putea sprijini un antreprenor local. Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt. Încearcă treaba asta pentru o lună sau două. Fă-ți calculele după această perioadă și trage singur concluzia.
Încearcă măcar!
Comenteaza