Era prin ’98. Lucram în radio. Conducerea mă cam luase în cătare pe motiv că emisiunea mea de seară nu făcea audiențe. Eu cam știam cum stăteam, ei nimic. Așa că am hotărât să fac un experiment. Am inventat o poveste. Am scris un text pe care l-am citit în deschiderea emisiunii și le-am cerut părerea ascultătorilor. Textul era cam așa:
”Bună seara doamnelor, domnișoarelor și domnilor. Astăzi voi fi grav. Nu vom avea ironie, amuzament ori bășcălie. Nu se cade.  Veți înțelege îndată de ce.
Unul dintre ascultătorii noștri este acum în mare necaz. Septimiu Popescu, un cetățean onest în vârstă de 58 de ani, locuiește împreună cu fiii săi Sextil și Cincinat Popescu, fiica sa Nona Popescu, soția Decenia Popescu și tatăl, Octav Popescu, într-o casă modestă la marginea orașului. Singura sursă de venit a acestor oameni este o vacă. Da, ați auzit bine. O vacă. Pătruța o cheamă.
Din laptele dat de Pătruța se întrețin toți membrii familiei Popescu, iar surplusul este transformat în brânză și vândut pe la vecini pentru banii necesari celor trebuincioase gospodăriei.
Așa cum se întâmplă deseori, oamenilor simpli nu le este sortită o viață ușoară. Familia Popescu a fost lovită crunt în cursul zilei de astăzi.
Ați observat desigur că toată ziua orașul a fost survolat de zeci de elicoptere inscripționat cu CT. EI bine, acestea sunt de la Consulatul Terestru. În solul din imediata vecinătate a familiei Popescu s-au găsit niște substanțe care au făcut ca vaca Pătruța să dea 70-80 de litri de lapte pe zi. Când au aflat cei de la Consulatul Terestru, au venit urgent și au confiscat vaca familiei Popescu pentru analize. Fără a da vreo explicație, fără a oferi o despăgubire ori alternativă. Nimic! Au prezentat un mandat și au confiscat vaca. Septimiu Popescu ne-a declarat că dacă nu i se restituie vaca, el și familia sa vor muri de foame.
Am încercat să obținem o explicație de la purtătorul de cuvânt al Consulatului Terestru, însă tot ce am obținut a fost o declarație seacă: Este confidențial!
Te întreb pe tine, ascultătorule. Cum ți se pare situația descrisă? Ce ar putea face familia Popescu? E drept să li se întâmple una ca asta?”.
Cam acesta a fost intro-ul. Am presărat tot felul de indicii care arătau clar că totul e ficțiune. Numele eroilor noștri, Consulatul Terestru (Serios? Cum peștii mei să crezi că ar exista așa o instituție?), zecile de elicoptere, cantitatea uriașă de lapte pe care-o dă Pătruța și tot așa. Rezultatul? În emisiunea de două ore nu am reușit să pun o piesă. Nici buletinele de știri nu au mai intrat. Nici reclamele, nici promo. Nimic! Au sunat telefoanele ca la balamuc. Pentru că am simțit că oamenii mai au ceva de spus, am continuat și a doua zi cu același subiect. Încă două ore! Sigur, au apărut câțiva incerți care afirmau prudent că e o glumă. În câteva minute erau convinși că au văzut cu ochii lor cum Pătruța, vaca Popeștilor, atârna în corzi sub elicopterul Consulatului Terestru.
La finalul celei de-a doua emisiuni, am anunțat că totul a fost o glumă. Și le-am spus oamenilor că ar trebui să fie mai atenți, să treacă totul prin filtrele proprii. O lună n-am mai primit nici măcar un telefon în direct. Și iar mi-am pus conducerea în cap! 🙂
Când citesc despre treaba asta cu referendumul despre familie, am un déjà vu. Parcă-i văd pe familia Popescu, Consulatul Terestru și Pătruța legată de elicopter. Cum a devenit sexul între persoane de același gen un pericol național!
Este incredibil cum oamenii cu minte modestă achiesează la așa tâmpenii. De când homosexualitatea a devenit un flagel? Ce-şi imaginează susținătorii familiei tradiționale, că homosexualitatea se ia ca pojaru’ ori hepatita? Și de când e treaba poporului cum se intitulează partenerii unui cuplu?
A, și cum de biserica face mult mai multe valuri decât în multele cazuri de homosexualitate și pedofilie din propria grădină?
Sigur, este demonstrat faptul că de-a lungul istoriei, referendumul a eradicat homosexualitatea. Încă de la vechii egipteni. Altfel, merităm și noi o distracție națională de 200 de milioane de lei. Corect?