Ați auzit de expresia nine-to-five? Este inventată de americani și se referă la orele pe care un angajat este obligat să le petreacă la serviciu, de la 9 la 5 carevasăzică. În ultima perioadă nine-to-five a devenit expresia folosită pentru job-ul în sine, nu doar pentru program. Se folosește destul de des pentru a descrie un job plictisitor, neplăcut, etc. E ca și cum lucrezi într-un spital doar ca să-ți plătești chiria și studiile, fără să simți vreo atracție ori chemare spre acest domeniu. Sigur, analogia asta ne face să credem că în spitalele românești lucrează doar studenți chiriași. Să revin, dară. Bunăoară, în Pipera corporatistă mai bine de 80% din angajați lucrează în sistemul nine-to-five. În România se împământenise cumva conveniența, practica uzuală conform căreia doar angajații din domeniul privat prestau pe acest palier orar. Un obicei sănătos, dacă e să mă refer la orașele mari ale României, orașe care au probleme cu transportul în comun, cu traficul rutier în general. Practic, bugetarii asigurau primele tramvaie, autobuze, troleibuze sau metrouri aglomerate pe motiv că programul lor începea de regulă la 8.30. Imediat după, veneau și privații care mai băgau o serie. Printre ei se strecoară destul de abil pensionarii, de la 4:55 la 23:50 indiferent de situație. Primul politician care a decis să facă țăndări uzanța bugetară 8:30-16:30 a fost Mihai Răzvan Ungureanu, cam pe la începutul acestui an. A apărut la TV în chip de erou-salvator al neamului și a declarat că programul lui începe în zori, ceea ce vă dorim și dumneavoastră cum ar veni. Și așa bugetarii au început programul de la ora 8. Deși întregul popor român sperase că odată cu această măsură capitală pentru economia șubredă ne va aduce beneficii de vis s-a dovedit că n-a fost decât un fâs, un pârț, o spârcâială. Iată că la câteva luni, poporul nostru greu încercat de-a lungul istoriei primește o pleașcă nesperată personificată de al doilea erou-salvator de neam, Victor Ponta. Dacă nici când avem parte de doi eroi pe an nu suntem mulțumiți înseamnă că nimic nu ne mai salvează. În doar o lună de mandat, eroul Ponta a identificat prima hibă a economiei românești: diferențele de program dintre bugetari și privați, diferențe accentuate de antecesorul său. Cum era de așteptat, a venit decizia: de luni, 11 iunie (data asta îmi provoacă un fior pe șira spinării) toți bugetarii încep programul la ora 9, deci nine-to-five la tot poporu’.
Am căutat să deslușesc tâlcul acestei măsuri și cred că am reușit. Ponta a zdrobit încă o dată orânda deoarece aveam o problemă. Cum ce problemă? Un troleibuz pleacă din stația A în stația H având o încărcătură de 250 de bugetari. Un alt troleibuz pleacă tot din stația A (o oră mai târziu) în stația H cărând 300 de privați. Cum facem să folosim doar un troleibuz? Băiat deștept, Ponta a identificat soluția. Toată lumea nine-to-five, frățioare. A tăiat 50% din costurile cu transportul în comun doar dintr-o singură semnătură. Har Domnului, simt că în sfârșit suntem pe un drum corect. O altă măsură care iși strigă disperat adoptarea este cea a unui singur sex. Gândiți-va, cum ar fi ca toată lumea să aibă același sex? Am avea toalete comune, cămine și dormitoare comune, haine, încălțăminte și accesorii comune. Vă dați seama câte economii s-ar face, cat am putea să tăiem din costuri? Plus că bărbații ar naște în sfârșit terminându-se astfel cu obiceiul notoriu conform căruia femeile le dădeau cu tifla bărbaților pe motiv că ei (bărbații) n-au pic de spirit matern. Bașca faptul că având un singur sex, colacul de WC ar rămâne într-o singură poziție (indiferent care ar fi aceasta) punând capăt astfel unor diferende vechi de când lumea modernă. Trebuie să fii nebun să nu vezi așa o oportunitate.
Să se revizuiască, primesc!
LE: După o săptămână de nine-to-five s-a întâmplat. Cineva de la Ministerul Agriculturii a realizat ca nu e chiar sănătos pentru agricultori să aștepte ora 9 (cel mai devreme) pentru a prinde la telefon un funcționar, astfel încât de luni, 18 iunie, programul se derulează în intervalul orar 8.30-16.30. Sanchi, asta e varianta oficială. În realitate eu știu cum stă treaba. Frați români, am învins!
Comenteaza