Într-una dintre postările mele pe Facebook, aceasta, mai exact, aminteam de faptul că medicii de familie, prima linie de apărare în sănătate, au fost lăsați încă o dată în bătaia puștii de către cei care decid soarta medicinei românești. Și nu-ți imagina că au fost lăsați înarmați și cu haine pe ei. Nici vorbă! Imaginează-ți că se trage din toate părțile și oamenii ăștia sunt puși să ne apere. Total descoperițil. Fără pușcă. Fără manta, fără cască. Doar cu priceperea.
Pe cei de la Asociația Română Pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie i-am cunoscut la cursurile mele. Valeria Herdea, președintele  AREPMF este, pe lângă o veche prietenă, un om cum rar întâlnești. Nu are liniște în perioada aceasta. Nu se poate împăca defel cu ideea că lipsurile din cabinetele colegilor ei ar putea genera moarte. Sigur, aș putea să mă joc puțin cu frazele pentru a întări nevoia de ajutor în ceea ce-i privește pe medicii de familie, dar n-am s-o fac. Aleg să-ți spun direct cum stă treaba.
Fiecare medic de familie din țara asta are în medie 2000 de pacienți. De regulă, 6-8 medici de familie închiriază o clădire pe care o transformă în ceea ce numeam noi cândva dispensar. Jumătate dintre ei lucrează dimineață, cealaltă jumătate după-amiază. Fiecare medic are o asistentă. Deci, vorbim de 12-16 persoane. Ei, acum vine partea dureroasă. Aceste 12-16 persoane au în îngrijire 12.000-16.000 de pacienți. Și acum, hai să ne imaginăm că unul dintre medici sau o asistentă sunt infectați cu noul Coronavirus de un pacient care fie nu știe că este pozitiv, fie nu declară. În câteva zile, tot personalul medical este infectat. În zilele următoare, câteva sute de persoane se vor infecta. Acestea, la rândul lor, vor infecta alte sute. Și tot așa.
Bine, știu, vei spune că nu merge toată lumea la medic. Și din nou ai avea dreptate. Merg doar cei cu probleme de sănătate, de regulă vârstnicii și copiii foarte mici. Adică exsct cei din categoriile de risc major. Ce se va întâmpla cu aceștia după contactul cu un medic infectat? Dar, dacă ne gândim puțin și la persoana de sub uniforma medicală, la omul care e acolo, viața lui nu contează?
Da, toate întrebările astea ar trebui puse de către stat și reprezentanții lui. Nu se întâmplă asta. Statul oferă cu larghețe recomandări și regulamente. De exemplu, ”echipamentul trebuie schimbat după fiecare pacient consultat”. Hai să zicem că un echipament costă aproximativ 500 de lei. La un minim 20 de pacienți/zi avem 10.000 de lei. Pe zi. Adică 200.000 de lei pe lună. Pardon, 400.000 de lei, pentru că există și o asistentă. La care, dacă mai adaugăm și substanțele pentru dezinfecție, depășim jumătate de milion pe lună. Îți garantez că medicii de familie nu fac acești bani lunar.
Ce e de făcut? Uite ce îți propun. Am creat această pagină. Aș fi vrut să demarez o campanie de fundraising, însă nu se poate. Nu din România. În descrierea evenimentului vei găsi conturile celor de la AREPMF, atât în lei, cât și în Euro. Să zicem că 100 dintre prietenii mei virtuali vor dona câte 10 lei. Se vor strânge 1000 de lei. Fiecare dintre aceștia, cu câte un share, va mai convinge câte 20 de persoane să doneze câte 10 lei. Vor fi alți 20.000 de lei. Aceștia convinși deja, 2000 la număr, cu câte un share, mai pot convinge câte 10 prieteni să doneze câte 10 lei. Acum vor fi 200.000 de lei. Și calculul continuă. Dar să zicem că lucrurile nu se vor derula conform optimismului meu. Vor fi doar jumătate. Sau nu, un sfert. Chiar 10%. Tot e ceva ce putem face noi. Acum! Fără ca rezervele noastre financiare să sufere. E vorba doar de un lucru mărunt care poate salva și schimba vieți. Partea cu salvatul vieții pare exagerată, corect? Nu e! În urmă cu două zile, unul dintre medicii de familie din Constanța și-a pierdut viața. A pierdut lupta cu virusul. Hai să încercăm cu toții să facem ca astfel de știri să nu se mai producă.
Poți alege să te implici sau poți ignora campania. Ai puterea asta. Aplic-o înțelept, cu discernământ. Îți mulțumesc!

Las aici și comunicatul celor de la AREPMF. Valeria mi-a promis că va pune la dispoziție zilnic sau la două zile extrasele de cont. Vom ști mereu cum stăm.
Ei? Ce spui, ne băgăm?

CAMPANIE PENTRU VIATA